HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Felvételi az Auchanba - per lett belőle (2007)

2009.05.01. 12:00 Droli

Vajon mennyire törvényes a hiperek azon gyakorlata, mely szerint az állásinterjúkon feltesznek életkorra, családi állapotra és egyéb személyes dolgokra kérdéseket, sőt, mindezt a döntés során is felhasználják? Ez a bejegyzés az Egyenlő Bánásmód Hatóság másfél éves döntése alapján készült, mely során kétmillió forintos büntetésre ítélték az Auchan Magyarország Kft-t, mert „megsértette az egyenlő bánásmód követelményét Kérelmezővel szemben azzal, hogy anyasága és egyéb helyzete – magassága, testalkata - miatt 2007. március 27-én elutasította az „alkalmazott az önkiszolgáló osztályon, eladó” munkakörre történő jelentkezését.

Egy hiperbe nagyon sok ember jelentkezik, s mivel nincs annyi betöltetlen pozíció, a hipernek szelektálnia kell közöttük. A (valódi) szelektálási szempontokról már írtam a „Felvételi eljárás a hiperben” című blogbejegyzésben, s ezek mind visszaköszönnek ebben az ítéletben: kérdés, hogy mindez mennyire elfogadható.

 

Röviden a történet: a felperes hölgy jelentkezett az Auchanba árufeltöltőnek, s az írásbeli után – kis kitérővel – behívták szóbelizni, ahol elutasították. Előfordult ez már sok mindenkivel, azonban itt a felvételiztető menedzser elkövetett egy óriási hibát: a hölgy kérésére megindokolta az elutasítás okait, mely alapján a hölgy bírósághoz fordult. Az indokok a következőek voltak:

  • az áruháztól való távolság: a felperes hölgy 40 km.re lakott az áruháztól, s állítása szerint gyakran járt oda vonat, 35 perces menetidővel. A vonattól még gyalogolni kellett volna, így kb. 1-1,5 órás lett volna az út. Mindez amiatt lett volna fontos, hogy be tud-e érni reggel 5-re, vagy sem (habár a felvételi beszélgetésen elhangzott a 6 órási kezdés is, amit tudott volna vállalni); ez volt a fő indok

  • fizikai állapot: a felvételiztető úgy állapította meg, hogy a hölgy nem alkalmas az ital- vagy a kertészeti osztályon való nehéz fizikai munkára (testalkata miatt)

  • bizalmi kérdés: a hölgy önmagával keveredett ellentmondásba, mikor azt állította, hogy nem dolgozott családtagja az Auchanban, de utólag kiderült, hogy igen

  • gyerek: a hölgynek volt egy 9 hónapos gyereke, s a felvételiztető magánemberként megjegyezte, hogy ő meggondolná, hogy 9 hónapos gyerek miatt munkába álljon-e.

  • szakmai tapasztalat: a hölgynek nem volt kereskedelmi tapasztalata, de később kiderült, ez nem is volt követelmény (ráadásul maga az állítás sem igaz, mert már dolgozott a Kaiserben árufeltöltőként)

Az alperes Auchan részéről a felvételiztetők hangsúlyozták, hogy összességében nem találták alkalmasnak a hölgyet a munkavégzésre, nem egyenként, ezen indokok alapján. Amúgy az ital- és a kertészeti osztályokra kerestek embert.

 

A bíróság előtt az Auchannak azt kellett volna bizonyítani, hogy ezen indokok alapján nem diszkriminálta a hölgyet, azonban ez nem sikerült. A tárgyalás során ugyanis kiderült, hogy az áruházban dolgozik olyan ember is, aki ennél messzebbre lakik; a fizikai állapotot nem lehet simán szemrevételezéssel megállapítani, azért egy üzemorvosi vizsgálatot legalább illik ilyenkor prezentálni; a bizalmi kérdés állítólag nem játszott szerepet a döntésben; a gyerektől pedig lehetett volna dolgozni, sőt, az áruházban is vannak alkalmazottak, akik hasonló helyzetben ott dolgoznak; a szakmai tapasztalat meg nem szűrőtényező. Ráadásul a felvételiztető menedzser és a „debrief” senior menedzser többször is ellentmondásba keveredett, ami nem tehetett jó benyomást az elnökre – ezt most nagyon zanzásítva írtam le, akit részletesebben érdekel az ügy, elolvashatja az ítéletet és a részletes indoklást itt.

 

Érdekelne a véleményetek: gondolom, valahol mindenki érzi, hogy a hölgy nem a legtökéletesebb választás lett volna az árufeltöltői pozícióra, de vajon el lehet-e utasítani emiatt? Most egy kicsit vonatkoztassatok el a jogtól, s gondoljatok a való életre. 

4 komment

Címkék: munka per hr auchan osztályvezető hiper árufeltöltő

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr231092573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegaaa 2009.05.02. 19:53:32

hát eléggé fél méterrel a föld felett jár a hölgy az biztos.
én megláttam egy hiper honlapján hogy szárazárú árufeltöltöt keresnek. mivel pénzügyi helyzetem indokolta, jelentkeztem. a szokásos fordulók után behívtak beszélgetni, ahol két osztályvezetö kérdezett és mondta az infokat. az elsö az volt hogy zöldség vagy tejosztályra szeretnék kerülni (miközben a hirdetésben rohadtul nem erröl volt szó). elmondták a specifikációkat és azok alapján azt mondtam hogy zöldséges szeretnék lenni. azt mondták hogy a tej a legdurvább, sokszor 12 órázni kell, egész nap pakolás stb. nyilván nem akartam. aztán pár nappal késöbb már eleve ugy hivtak fel hogy vállalom e a tejet vagy sem. nagyon kellett a pénz, igent mondtam. amikor bementem ujra, akkor találkoztam elöször a fönökömmel aki elárulta hogy szó sincs itt 12 órázásáról. maximum havonta 1-2x meg leltárkor, csak hát ugye stresszeltek hogy mennyire vagyok bevállalós és kemény gyerek. aztán késöbb kiderült számomra hogy miért lettem tejes: a zöldségre egy 40 év feletti fazont találtak, aki nyilván 2 nap alatt lenullázta volna magát a tejosztályon.
öszintén megmondva engem személyszerint hótnemérdekel hogy ez az egész így zajlott le. szeretek két lábbal a földön járni és reálisan látni a világot, ami pedig ilyen. lehet hogy a post-ban szereplö hölgy is ilyen, csak aztán vérszemet kapott és ugye egy hiperben könnyü hibát találni, amiböl aztán pénzt lehet szerezni.
utoljára még hozzátenném hogy munkajogi szempontból szinte a hiperek a legszabályosabbak, mert hogy szeretnek rájuk járni. és akkor el lehet képzelni mennyi kis kft meg bt van magyarországon ahol meg aztán a A-tól Z-ig megy a mutyi, az átbaszás és még sorolhatnám.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.05.03. 14:15:34

@Vegaaa: ja, azt elfelejtettem beleírni, hogy a kétmilliós büntetéspénzt nem a hölgy kapta, hanem a bíróság. Szóval a felperesnek semmi előnye nem származott ebből.

Mindenesetre ez az eset elég jól megvilágítja, hogy mi a különbség a "politikailag korrekt" magatartás és a valóság között... például politikailag korrekt dolog, ha nem írjuk bele a hirdetésbe, hogy csak férfiak jelentkezését várjuk (mert olyan jellegű munkáról van szó, például nehéz áru mozgatása). De ha úgyis csak férfiakat veszünk fel, akkor mi értelme az egésznek? Feleslegesen hülyítjük a nőket (ebben az esetben, de fordítva is igaz, pl. titkárnői állás).

Norbert'oH 2010.11.06. 17:25:18

@Vegaaa: Nagyon igazad van..! Én egy kft-nél dolgozom ahol ne ritka, hogy 3 hetet dolgozunk zsinórban, szabadnap nélkül, nem egyszer 12 vagy több órában.. és ez csak a jéghegy csúcsa..
süti beállítások módosítása