HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

hiperarak.hu - árösszehasonlítás

2009.09.28. 18:36 Droli

Nemrég az Auchan bejelentette, hogy árösszehasonlító honlapot indít, amit mindenki számára elérhetővé tesz; ez a hiperarak.hu. Ez arról szól, hogy egy független cég bizonyos termékek körében felméri az árakat az Auchanban, a Tescoban, a Sparban és a Coraban, s ezt a fenti honlapon bárki megnézheti. Az ötlet nem rossz, habár az Origo is megcsinálta már; mindenesetre izgatottan vártam, mi lesz ebből. Hát egy nagy csalódás lett.

Most nem arról van szó, hogy mennyire etikus az, hogy az egyik érintett publikálja ezen adatokat, nem egy független szervezet. Ettől még lehet jó, ha nem manipulatív. Azonban ez az árfelmérés az. Kezdjük ott, hogy mely áruházak vesznek részt benne: budaörsi, solymári, óbudai Auchan, bécsi úti, fogarasi, váci úti Tesco, budakalászi Cora és egy Family centerben lévő Spar (?). De miért pont ezek? Miért nem az "arany háromszöget" hasonlítják össze, azaz a budaörsi Auchant és Tescot, illetve a törökbálinti Corát? (Ne adj isten be lehetett volna vonni a budaörsi Metrot is.) Mert ez a háromszög az őrült konkurenciaharc miatt olcsóbb lehet, mint a többi. Aztán a termékek kiválasztása sem az igazi: főként a minden áruházban megtalálható márkákat mérik, de az elsőáras illetve a sajátmárkás termékek mérése nem megoldott (pedig az Auchan méri ezeket is, saját árfelmérőivel, feltéve ha nem lent töltenek). Innestől kezdve inkább "márkák árversenyéről" beszélhetünk, de semmiképpen sem arról, hogy akkor "ki a legolcsóbb". A termékkör is szűk, eddig csak élelmiszer van benne, meg pár vegyi termék, de a nem-élelmiszernek csak az ikonja van kész, de nincs mögötte semmilyen adat.

De ezt még lehet finomítani, illetve az induláskor azt gondoltam, hogy majd kinövik ezen gyerekbetegségeket. De nem. Jelenleg (szept. 28) még mindig az augusztus 13-17 közötti felmérés adatai vannak fent; ez már lassan másfél hónap, ami sok idő az áraknál. A nem-élelmiszer menüpont továbbra sincs kész. Olyan érzésem van, hogy ennek a honlapnak inkább csak marketingértéke volt, bejelentették, jól hangzott, de utána nem foglalkoztak vele. Remélem, hogy nem így lesz.

16 komment

Címkék: ár hiper

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr891413381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Re 2009.09.29. 09:16:01

Kedves Droli,

Az oldalról nem feledkeztem meg, ma vagy holnap kerül frissítésre. Havonta frissülnek az adatok, ez több helyen is olvasható az honlapon.
Nemsokára érkeznek a nem élelmiszer termékek is.
Örülök, hogy sikerült felkeltenünk érdeklődésed az összehasonlító oldal iránt.

Üdvözlettel:
Pozsonyi Réka
szerkesztő

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.29. 10:03:29

@Re: Mit lehet ehhez hozzátenni? Így legyen! :-)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.29. 10:08:06

@Re: Még annyit kérdeznék: az elsőáras termékeket be lehetne venni az összehasonlítandó körbe? Például hol a legolcsóbb a tej. Az Auchan csinál ilyen felméréseket is, csak át kellene kérni tőlük az adatokat. Érdekes csata lenne: Tesco Value vs. Cora Winny vs. Auchan legolcsóbb :-)

Szűcs Attila · http://twitter.com/szucs_attila 2009.09.29. 13:32:23

Nem sok ész kell azért ahhoz, hogy ez a hiperárak.hu az auchan kezdeményezése. Nagy a gyanúm, hogy ugyanonnan is van irányítva. Szóval nem lesznek a véletlenek művei, ha néha az auchan felé fog húzni a mérce...

Csak az igazság kedvéért illene ezeket az auchannak jelezni valahol

rennie 2009.09.30. 19:02:50

naná, hogy csak márkás cuccokat fognak összehasonlítani, te mivel hasonlítanád össze a tecsó gazdaságost? semmivel, mert a többi láncnak teljesen más saját termékei vannak, ha vannak egyáltalán, más beszállítóktól, más gyárból kerülnek elő, más kiszerelésben stb. most nem az, hogy nem lenne tisztességes mert arra nagy ívben tojnak, viszont pert veszítenének az fix. éppen ezért összehasonlításba csak olyan termékeket vehetnek bele amik egyformák teljesen, hogy ne legyenek támadhatóak.

Vegaaa 2009.09.30. 20:08:19

én anno egyszer kurvajót (már elnézést) röhögtem a helyi napilap árfelmérésén. bementek egy csomo hiperbe és alapvetö élelmiszerek árát hasonlították össze. szó nélkül leközölték a cikket úgy, hogy a coraban a legolcsóbb a frisstej, mert 79-é volt kitéve (tavaly). azt nem tették közzé hogy ez a tej 2 nap múlva lejár, azt meg pláne nem tudhatták hogy az osztályvezető elkúrta a rendelést és így még raktáron volt belőle legalább 200 liter (így aztán másnap slusszpoénként 59-é adtuk...).
egy külsős erőlködhet az árfelméréssel, de úgyse látja hogy minek miért pont az az ára. és itt most nem csak arról beszélek hogy valami lejár. az osztályvezető jóban lehet az egyik cég területi képviselőjével és lebeszélhetnek egy frankó akciót, ami mondjuk csak 1 hétig tart, vagy a készlet erejéig. ha pont ebben a periódusban mész be árfelmérni, akkor fals mutatókat írkálsz fel, mert az adott termék EGYÉBKÉNT lehet hogy 2x annyiba szokott kerülni.
a másik dolog, hogy az árfelmérő mit emel ki. például szerintem tök alapnak kellene lennie, hogy ami katalógusos termék, akkor az nem játszik.
de mindezektől függetlenül is fejből tudnék egy csomo frissárú terméket kiemelni, ami hol itt, hol ott, hol amott olcsóbb/drágább. a hipermarketek árfelmérése szerintem mindig is csak egy szubjektív dolog lesz, mert olyan nagy a választék, hogy az az alapján történő felmérést objektívan beállítani egész egyszerűen hazugság.

Vegaaa 2009.10.01. 18:51:53

amit még kihagytam. az ugye "köztudott" hogy a hiperek saját magukkal is versenyeznek. az osztályvezetők szinte minden reggel lázasan nézegetik az elözö napi forgalmat/árrést, és ezen adatokat hasonlítgatják a más városokban levő kollegák teljesítményéhez (nálunk legalábbis hozzá lehet jutni ilyen global adatokhoz). bizonyos termékeket kiemelve (mint ahogy az az árfelmérésnél is szokás) iszonyatos különbségek lehetnek. ezen különbségek abból adódnak, hogy adott város adott hiperének adott osztályán a főnöknek milyen kapcsolatai vannak, így pedig kialakul egyfajta termékcsoport, amelyből a legtöbb forgalom generálódik.
például símán van hogy a miskolci cora-ban egy bizonyos olcsóbb sajtból naponta csak 40-50 kiló fogy, miközben a szegediben ugyanabból a sajtból ennek tízszeresét adják el. a mérleg másik oldalát tekintve pedig miskolcon mondjuk lehet csináltak egy nap alatt 1 millát pudingból meg joghurtból, szegeden meg csak 100.000-et (nem túloztam, ezek nagyjából valós adatok). mindezek ellenére az a "fura", hogy mindkét osztály az össz napi forgalmat tekintve nagyjából ugyanúgy teljesít.
szóval így érted elmész miskolcra és azt mondod hogy olcsó a joghurt, aztán elmész szegedre és azt mondod hogy itt meg sajtot érdemes venni, miközben mindkettö csak egy mosollyal több...

Re 2009.10.02. 09:40:33

@Droli:
Szia Droli!
Jelentem, tegnap frissítettük az oldalt, új árak vannak fenn.
Sajnos a saját márkákat és a legolcsóbb termékeket nem tudjuk összehasonlítani, mert nem azonos a vonalkódjuk, és ez vitákra adhat okot. Az, hogy egy választékban egy termék a legolcsóbb, nem jelenti azt, hogy minőségében azonos a különböző áruházláncoknál.
Szerintem is érdekes lenne egy ilyen összehasonlítás, ha van valakinek ötlete a 'hogyanra', írja meg!

üdvözlettel:
Pozsonyi Réka

rennie 2009.10.02. 20:21:21

Vegaaa, ha egy hiperlánc elkezd árakat összehasonlítani, és komolyan veszi magát, akkor alap hogy akciós termékeket nem vesz bele. először is mert hülyét csinál magából, az akciós termékeket ismerik a legtöbben, egyből kiszúrnák, hogy háhá a szeletelt pannónia azért olcsóbb mint a másik láncnál mert éppen akciós. másrészt meg a vizsgált termékek árait be kell fagyasztani, tehát akciózni sem lehet. nem jártam utána de nyilván az ósannál is így van, mert amíg az a lista érvényes, addig az áruházban nem lehet más ára a terméknek mint amit a holnapra kitettek. hidd el nekem a konkurencia képviselői a lista alapján szépen végigjárták az ósant és megnézték hogy tényleg úgy van-e. tuti. ha nem úgy lenne, vásárolnának a termékből, és ha a pénztárnál sem annyi, akkor perelnek és nyernek.

az amit az index és néha az origo is szokott csinálni árfelmérés címén, egy vicc. hol legolcsóbb a kenyér: itt ennyi ott meg amannyi. ja, de nem ugyanaz a fajta!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.10.07. 12:22:32

@Re:" Szerintem is érdekes lenne egy ilyen összehasonlítás, ha van valakinek ötlete a 'hogyanra', írja meg!"

Sétálj át az lpp-sekhez (azt hiszem, az Auchanban így hívják az árfelmérőket) :-)))))

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.10.07. 12:27:01

@rennie: Mivel hasonlítanám össze a tesco gazdaságost? A Cora Winnyvel, meg az Auchan legolcsóbb-bal. Meg kell határozni bizonyos termékfajtákat: pl. fehér kenyér 1 kg, literes mittudoménhányszázalékos UHT tej, vagy szénsavas ásványvíz 2 literes, s ezekből meg kell találni a legolcsóbbakat az áruházakban. Persze, a minőség nem feltétlenül ugyanaz, de a "melyik áruház az olcsóbb" vitában ez nem is annyira számít.

Amúgy nem új dolgok ezek, minden áruházláncnak van ilyen felmérése, ezzel nem árulok el nagy titkot...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.10.07. 12:31:06

@Vegaaa: jól sejted, ez nemcsak a Corában van így :-)
@Szűcs Attila: nekem inkább az a "félelmem", hogy felmérik a többi áruházat, az adatok alapján az Auchan beállíttatja az olcsóbb árat, s ezek után mérik fel az Auchant. Így meg persze, hogy olcsóbb mindenkinél. De reméljük, nem így megy :-)

Vegaaa 2009.10.11. 19:00:48

@rennie: "másrészt meg a vizsgált termékek árait be kell fagyasztani, tehát akciózni sem lehet. nem jártam utána de nyilván az ósannál is így van, mert amíg az a lista érvényes, addig az áruházban nem lehet más ára a terméknek mint amit a holnapra kitettek."

ez rendszerfüggö. én ütöttem már le ujságos termék árát. persze túlnyomórészt nem sikerül, és akkor lehet simliskedni, de erről inkább nem írok:)

SPQR300 2010.03.29. 22:52:42

Engem az zavar, hogy egy halom terméknél a Tescoban egyet fizet kettőt van, és itt a teljes ár van feltüntetve, míg a valóságban tulajdonképpen feleannyiba kerül. Az Auchanban nem olyan jellemzőek az ilyen akciók.

EOD 2010.12.26. 18:33:52

Szerintetek van olyan, aki az említett honlapot (hiperarak.hu), annak az árait használja bevásárlásainak a tervezésekor?
Ilyen hozzászólásról sajnos még nem olvastam, pedig gondolom, hogy ezzel a céllal jött létre a honlap.
süti beállítások módosítása