HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Mikor vegyem meg az ajándékot?

2009.11.24. 08:06 Droli

Fontos kérdés! November elején már lehetett hallani, hogy néhány „jólértesült” férj odasúgta a feleségének, hogy „most vegyük meg, mert később drágább lesz”. Míg mások a „last minute” akciókra esküdnek. Igazságot nem tudok szolgáltatni, de pár támpontot azért szeretnék adni.

 

Főszabályként elmondhatjuk, hogy egy szezon mindig a legdrágább árakkal indít, s a vége felé az árak csökkenek, tehát ezen logika alapján érdemes még várni az ajándékvásárlással. Ennek az oka az, hogy a hiperek árlefölöző magatartást választanak, tehát az elején jó nagy haszonnal nyitnak, s finoman viszik lejjebb az árakat, hogy minél több embernek elérjék az „ingerküszöbét”. És ne felejtsük el, a szezon eleji nagy árrés segít fedezni a szezonvégi kiárusításos veszteséget. De az élet nem egyszerű, pont ez a kérdés lenne az? Szerintem érdemes kettéválasztani a kérdést saját-import és nem saját import kérdésre.

 

A saját import azt jelenti, amit a hiper közvetlenül vásárol: ezek lehetnek a saját márkás termékek, illetve minden olyan termék, melyen azt látod, hogy „importálja a Tesco/Auchan/Magyar Hipermarket Kft/stb”. Nos, ezen termékekről tudni kell, hogy a hiper egy „stockot” vásárol, azaz megvesz mondjuk 10000 babát, s ezt ebben a szezonban el kell adnia, mivel nem visszáruzhatóak! Ezek általában nagyon jó áras termékek, már az elején is, s minden akciós újság tele van ezekkel. Itt a készlet függvényében változnak az árak: ha még nagyon sok van belőle, és az emberek nem akarják venni, akkor az árak csökkenek (akár hétről-hétre), ha viszont valami nagyon fogy, s látszik, hogy nem tart ki karácsonyig a készlet, annak az árát emelHETIK. Azért csak „hetik”, mert sok helyen úgy gondolkodnak, hogy nem baj, ha elfogy az adott termék, mert a helyére ki lehet rakni a rosszabbul fogyó terméket, mellyel tele a raktár. Itt a vásárlónak azt kell tudni, hogy vajon az általa kinézett termékkel mi a helyzet: jól fogy, s nincs sok belőle a hipernek (ekkor érdemes azonnal megvenni), vagy ellenkezőleg, dugig vele a raktár (ekkor érdemesebb várni, mert lesz az még olcsóbb is). Érdemes figyelni bizonyos jeleket: ha egy termékből feltűnően sok van kipakolva, akkor az alighanem annak a jele, hogy dugig a raktár vele. Meg lehet kérdezni az alkalmazottakat is, netán az osztályvezetőt, hogy lesz-e olcsóbb, persze, nem köteles rá válaszolni (sőt, ez elvileg üzleti titok), de ha jó fej, lehet, hogy segíteni fog. Mindenesetre főszabályként azt mondanám: az import termékekből mindig jó sokat hozatnak, ezáltal karácsony előtt remek akciókban lehet részünk, ha tudunk addig várni.

 

Lássuk a nem saját import, azaz a beszállítók által szállított termékeket! Ezeket úgy ismeritek fel, hogy a termék hátulján ott van, hogy „Forgalmazza a XY Kft”, ahol az XY nem a hiper neve (vigyázz, mert a Tesco és az Auchannál ez működik, de pl. a Coránál a közös beszerzés miatt nem ez van a cimkén!). Ezek a termékek azért érdekesek, mert egyrészt a hiper a fogyás tükrében rendeli, másrészt meg a legtöbbjük visszáruzható, azaz a felesleget karácsony után a szállítók visszaviszik (kis segítséget adok: a nagy multi beszállítók pont ugyanúgy viselkednek, mint a hiperek, azaz sokszor nem visszáruznak :-). Ebből kifolyólag ezen visszárus termékek ára ritkán változik, sőt, itt fennáll a veszély, hogy a beszállító cég keveset gyártott/rendelt belőle, ezáltal hamar elfogy. Arra a kérdésre, hogy mennyi is van belőle, a hiper munkatársai nem tudnak választ adni, a beszállító cég meg nem fog, illetve könnyen lehet, hogy azt mondja, hogy van, közben meg abban a pillanatban kötötte le a területi képviselőjük a maradék mennyiséget egy nagy akció keretében. Főszabályként azt mondom, ezen termékeket a fentiek miatt érdemes azonnal megvenni.

 

A következő támpontokat szeretném még adni:

- ha a terméket a tévében reklámozzák, azt azonnal meg kell venni, mivel ezen termékek az esetek többségében hamar elfogynak, s hiánycikkek lesznek (kivétel ha extrém magas áruk van)!

- ha mondjuk a gyerek kifejezett kérése egy termék, hogy neki az kell, érdemes azonnal megvenni

- ha nincs konkrét elképzelés, akkor érdemes várni akár az utolsó pillanatig, s akkor megvenni a kiárusított termékeket. Nyugalom, olyan nincs, hogy addigra nem marad semmi! :-)

 

Jó vásárlást kívánok! :-)

 

3 komment

Címkék: hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr81543717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegaaa 2009.11.25. 21:14:08

a saját importos termékekhez még hozzátenném, hogy nem akciózhatóak áruház szinten. központilag rögzített áruk van, tehát azt ne nagyon tessék nézegetni hogy lesz az még olcsóbb.

Vegaaa 2009.11.26. 15:54:08

akkor viszont felmondok! :-)
süti beállítások módosítása