HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Nem lesz parkoló a láp helyén...

2010.03.25. 07:16 Droli

Először is tisztázzunk egy dolgot: az Auchan nem fog parkolót építeni a dunakeszi láp helyére – erről nyilatkozott nemrég Jean Paul Filliat vezérigazgató. Tehát az ilyen „bojkottáljuk az Auchant, mert felszámolja a lápot” körlevelek, felhívások okafogyottá váltak. Eddig tartott a poszt „pozitív” része. Másrészt meg kell említenünk, hogy az Auchan „image”-e óriási veszteséget könyvelhetett el az elmúlt hónapokban, melyet nehéz lesz helyrehozni. Hirdethetnek akármennyit az Indexen, nyomhatják bármennyire a hiperárakat, ha egyszer az embereknek az Auchan szóról még ma is a dunakeszi láp jut eszébe.

 

Pedig az Auchanra nem volt jellemző ez az arrogáns magatartás, amit a lápügyben tanúsított. Régebben kifejezetten csendes hiperláncnak számított, mely elég ritkán élt a reklám lehetőségével, és inkább az árakkal és az akciós újságokkal próbálta felhívni magára az emberek figyelmét. Pedig régebben is voltak „nehéz ügyek”: az albertfalvai és budaörsi áruházuk mocsárra épült, illetve az óbudai áruház fontos régészeti lelőhelyen feküdt, de itt még igyekeztek maximálisan együttműködni a hatóságokkal és a környékbeliekkel; és emiatt „szívtak is eleget”, mert például az óbudai áruház jelentős késéssel épült meg! Ennek szöges ellentéte volt a dunakeszi láp ügyében tanúsított magatartás: nem vették figyelembe a dunakeszi lakosok tiltakozását, ráadásul bevillantottak egy - khm, fogalmazzunk úgy, hogy „valamilyen okból”... - nem reális képet adó hatósági szakvéleményt, utána, meg mikor már az interneten széles körben elterjedt az ügy, és mindenki Auchanon köszörülte a nyelvét, még mindig védték a védhetetlent. Pedig az elején még vissza lehetett volna táncolni – lehetett volna azt sugallni, hogy csak „tanulmányozták” a parkoló bővítésének lehetőségét, és ezt a lehetőséget is megvizsgálták, de miután látták, hogy ott láp van, elvetették; esetleg mikor kitört az „internetes forradalom”, akkor is lehetett volna gyorsan közölni, hogy a nyilvánvaló tények miatt inkább más lehetőséget keresnek a bővítésre – de nem tették, kötötték az ebet a karóhoz, és közben megutáltatták magukat olyan emberekkel is, akik azt sem tudják, mi az az Auchan. És a vége ugyanaz lett: nem lesz parkoló, de az Auchan „elvesztette szüzességét”.

 

Egyértelmű, hogy kommunikációs csődről van szó, ami nem is csoda, mert az Auchannak egyszerűen nincs profi kommunikációs csapata! Nem kívánok név szerint foglalkozni az Auchan nevében nyilatkozókkal, inkább jelezném, hogy a Tesconál régebben kommunikációs igazgató volt a híradós Hardy Mihály is, vagy a későbbi kormányszóvivő Dancs Emese is – hiába, ezt a profikra kell bízni, mert egy hiperben rengeteg „ügy” lehetséges, és ezt valahogy kommunikálni kell az amúgy multiellenes magyar embereknek. Erre költeni kell, mert a későbbi károk többe kerülhetnek, és nagyon sok image-reklámot kell nyomni ahhoz, hogy az emberekben a kép változzon. És itt is igaz a mondás: olcsóbb a megelőzés, mint a gyógyítás.

 

Mindenesetre ez a lápügy remek példája annak, hogy hogyan tudja egy maroknyi ember maga mellé állítani az országot „webkettes” eszközökkel. Intő jel volt ez a hipereknek, hogy inkább működjenek együtt a környezetükkel és az ott élő emberekkel, mert ellenkező esetben nagy presztízsveszteséget szenvedhetnek el. A civil érdekérvényesítés ebben az esetben jelesre vizsgázott.

 

Az Auchan meg egyesre.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr71866459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b p 2010.03.26. 07:45:41

Szia,

Melyik Filliat nyilatkozatra gondolsz?
Ebben a cikkben viszonylag teljességre törekedve írják le a helyzetet:
www.demokrata.hu/heti-hir/parkolo-lapon
Ebben szerepel ilyeen nyilatkozat, de mint a cikkből is kitűnik, nem azt jelenti, amit az Auchan láttatni (elhitetni) szeretne.
Ha tudsz valódi lemondó nyilatkozatról, kérlek, hivatkozd meg pontosan!
Ha nem, akkor update a cikkhez: nem okafogyott a bojkott!

Pólópokol - David · http://polopokol.hu 2010.03.26. 10:38:11

A bejegyzésednek az elejével van komoly gond, mégpedig azzal, hogy attól még, hogy az Auchan azt kommunikálta nagyon ügyesen, hogy nem épít a lápra, attól ez még nem lesz igaz. Mondani, és tenni két külön dolog. A

z Auchan azon a sajtótájékoztatón, amin világgá kürtölték, hogy nem építenek majd a védett lápra, azon bemutatott olyan rajzokat, amiken pont az látszik, hogy de igen, részben a lápra, részben pedig a láp védőzónájába terveznek építkezni, ráadásul szennyvizet vezetnének keresztül a lápon, ami ugye azért ha nem is építkezésnek, de mondjuk rombolásnak igazán minősíthető...

Amúgy a többi, amit írsz, az nem rossz, csak ha már az Auchan kommunikációját bírálod, akkor te magad is legyél kicsit éberebb, és ne higgy el mindent elsőre, amit mondanak.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.27. 15:34:08

@Pólópokol - David:
@b p:
Jogos a kritika, kihagytam a forrást:

nol.hu/gazdasag/a_civilek_nem_hisznek_az_auchan_igeretenek

"Akár megvalósul az Auchan beruházása Dunakeszin, akár nem, a cég érintetlenül hagyja a civilek által védett lápos területeket - ígérte meg Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft vezérigazgatója. "

Ez a cikk február 19-én jelent meg (a Demokratás cikk után). Remélem, hogy tartják magukat ehhez. Ha nem, akkor a blogunk is folytatja a csesztegetést :-)

hiper.blog.hu/2009/11/05/mentsuk_meg_a_dunakeszi_tozegtavakat

Sárfehér 2010.03.29. 15:08:54

Kedves Droli,

látom, téged is átvert az Auchan nem létező profi kommunikációs csapata. Azon a bizonyos sajtótájékoztatón annyi történt, hogy kijelentették, ők bizony érintetlenül hagyják a lápot, majd bemutatták a lápra ráépülő, és azt teljesen tönkretevő eredeti, módosítatlan terveiket. Valótlant pedig állítottak rendesen.

A nem létező profi kommunkiációs csapatot pedig úgy hívják, hogy Hill and Knowlton Hungary Ltd.
Ennek a cégnek az anyavállalta volt az, aki pl. az USA-ban kidolgozta annak a stratégiáját, hogy hogyan kell az iraki háborút elfogadtatni a néppel. Itt is jó munkát végeztek, ha téged is át tudtak verni.

Érdemes a tozegto.freeweb.hu/ honlapot nézegetni, talász ott szemléletes anyagot arra, hogy hol a láp, és mi az Auchan beépítési terve - az Auchan sajtótájékoztatóból vett térképpel.. Nem álltak el semmitől, csak fehérnek hazudják az éjfeketét.

StopSzmog 2010.03.31. 00:08:09

És egy másik ügyük:

"Az Auchan új bevásárlóközpontot építene Győr mellett, ám a 2004-es megállapodás, valamint a 2006-ban elfogadott, máig érvényes rendezési terv alapján kijelölt terület helyett máshol és nagyobb méretekben látna a beruházáshoz. A környékbeli lakosok és telektulajdonosok, a védett régészeti terület és a Natura 2000-hez tartozó részek érdekeit immár nem veszik figyelembe, és az illetékes hatóságok is inkább elfordítják a fejüket. Jobb esetben. Rosszabb esetben - legalábbis a látszat ezt mutatja - különféle furcsaságokkal segítik a jelenlegi építkezésekhez érvényes engedéllyel egyelőre nem rendelkező beruházót, akinek hivatalosan a kilétéről sem lehet tudni. Ennyi röviden a szövevényes történet lényege."

Folytatás: mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20972

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.05. 11:22:11

@Sárfehér: Most lehet, hogy az én gépemben van a hiba, de a hivatkozott honlapon "Az Auchan átverte az egész magyar sajtót profi
válságkommunikátorok segítségével" cím alatt Gillemot Katalin (ős-Auchan dolgozó) írásos nyilatkozata van, hogy ott nem kívánnak építeni (szó sincs profi válságkommunikátorokról meg átverésről), a tervek alatt meg nézegethetem a régi terveket... Mindenesetre ezt az írásos nyilatkozatot elmentettem, hogyha valóban odakívánnák építeni a parkolót, legyen mit az orruk alá dörgönli, mint már egyszer megtettük. :-) (hiper.blog.hu/2009/11/05/mentsuk_meg_a_dunakeszi_tozegtavakat)

De nem hiszem, hogy a szóbeli és írásbeli nyilatkozatok ellenére most már bevállalnák ezt a meglehetősen jelentéktelen parkolót. De mint fent jeleztem, ha valójában (fizikailag) elkezdik építeni, akkor arról feltétlenül beszámolunk.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.05. 11:23:01

@StopSzmog: köszönöm a linket, ezt már kerestem, ez is egy izgalmas sztori lesz :-)

Sárfehér 2010.04.06. 13:57:24

@Droli: Az mondják ebben a nyilatkozatban, hogy akarnak építeni, de a lápot békén hagyják. Az átverés abban van, hogy ők a terület ici-pici legsarkát szeretnék csak lápnak tekinteni - ahol fizikailag egyébként az ismert video készült. De készülhetett volna olyan helyen is, ahol a sajtótájékoztatón bemutatott terveken parkoló szerepel. Ha a tozegto.freeweb.hu honlapon eggyel lejjeb mész, megtatálod a "Válaszunk az átverésre" pontot, még lejjebb pedig animált giffeken megnézheted, hogy hol a láp, és - a sajtótájákoztatón, ill. az Auchan által videón bemutatott térkép szerint - mit és hova akarnak építeni. Szóval, gőzerővel be akrják építeni a lápot, a közvélemény szemét pedig egy meghagyott kacsaúsztatóval akarják kiszúrni. Ennyi.
süti beállítások módosítása