HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Dolgozzunk a hiperben - a felvételi eljárás

2009.03.19. 21:53 Droli

(Elárulok egy műhelytitkot: a blog.hu-nak van egy olyan szolgáltatása, hogy meg tudom nézni, hogy mi alapján találtatok rá a blogomra. Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan a Google-ről jöttetek ide, s az árufeltöltő és a munka szavakra kerestetek rá. A téma népszerűségére tekintettel született meg ez a poszt, remélem, tudok vele segíteni.)

 

Szóval: szeretnél egy hiperben árufeltöltőként vagy pénztárosként dolgozni, de fogalmad sincs, hogy mi fog történni az interjún, illetve mi alapján vesznek fel oda embereket? Ehhez adnék pár támpontot.

 

A hiperbe bárki jelentkezhet „teljes jogú” árufeltöltőnek vagy pénztárosnak, ha elmúlt 18 éves. Nem szükséges hozzá „kereskedelmi végzettség”, de sok helyen még érettségi sem. Egészségügyi feltételek vannak persze, de ezt a felvételi eljárás után az üzemorvos majd megcsinálja (nem kell nagy dolgokra gondolni, kb. olyan, mint amikor általános iskolában az iskolaorvos megvizsgál).

 

A felvételi eljárás a hipereknél általában írásbeli és szóbeli felvételiből áll. Az írásbeli célja az, hogy célzott kérdésekkel kiderüljön a jelölt előélete, tapasztalatai, másrészt pedig a logikai képességek felmérése is. Itt igazán nagy szűrés nem történik, inkább azokat szűrik ki, akik abszolút nem alkalmasak az adott munkakörre (pl. priuszuk van, nagyon messze laknak, vagy valami más kizáró ok, például összeférhetetlenség). Az igazi szűrő a szóbeli, ahol a felvételiztetőt meg kell győznöd arról, hogy az adott posztra te vagy a legjobb. Itt figyelj a következőkre:

 

  • A legfontosabb: legyél tisztában vele, hogy mire vállalkozol; ebben segítséget nyújt ez a blog is. Ha árufeltöltőnek jelentkezel, olvasd el a „Dolgozzunk a hiperben”, valamint „az árufeltöltő feladatairól” szóló posztot, ha pénztárosnak, akkor pedig a „pénztáros feladatai 1-2-t” - mindegyiket megtalálod a jobboldalon, az „Eddigi témáink” között. Legyél tisztában azzal, hogy mit jelent a kereskedelmi munkarend (nincsenek szabad hétvégék, reggel 5-re kell menni sokszor, stb.), mit is kell csinálnia egy árufeltöltőnek, stb. A felvételiztető értékelni fogja tájékozottságodat.
  • Gondold át az „előéletedet”: hol dolgoztál eddig, mit csináltál ott, s készülj fel arra a kérdésre, hogy miért hagytad ott az adott munkahelyet, milyen volt a viszonyod a főnökeiddel és a kollégákkal? Ha van kereskedelmi tapasztalatod, akkor azt különösen emeld ki.
  • A hiperek a kereskedelmi munkarend miatt nagy hangsúlyt fektetnek a bejárásra, a gyerekfelügyelet kérdésére, valamint arra, hogyan tudod összeegyeztetni a munkádat a hobbijaiddal. Legyen kész, konkrét válaszod arra, hogy hogyan jutsz el a munkahelyedre reggel 5-ös kezdéshez, s ez mennyi időt vesz el. Ha van gyerek, akkor ki fog érte menni az oviba/iskolába, illetve ki vigyáz rá hétvégén. Ha pedig speciális hobbid van, amit nem akarsz feladni (pl. sportolsz, iskolába jársz), akkor ezt hogyan tudod összeegyeztetni a munkával. Ezt úgy hívják, hogy rendelkezésre állás.
  • Fizikai munka része: a hiper elvárja, hogy minél gyorsabb és minél nagyobb munkabírású legyél. Gondolkozz olyan momentumokon az életedből, ahol ezeket kellett bizonyítanod. Nem kell megijedned, egy hiperben korántsem „szupermenek” dolgoznak, de egy minimális elvárás van: pl. ne trécselj órákat munka közben, igenis, fogd meg a békát, vagy ne tartson egy sorvég lecserélése órákig. Ezt persze szóbeli beszélgetésen nem tudják rendesen felmérni, de gyakorlati példákkal tudod bizonyítani az ellenkezőjét.
  • Pénz kérdése (tudom, hogy ez érdekel mindenkit :-): szóval, mennyit mondjál, ha megkérdezik? Egy átlag, teljes munkaidős kezdő árufeltöltő kb. százezer bruttót keres, persze ettől lehetnek eltérések, vidéken ez lehet kevesebb, fővárosban, eladós osztályon pedig több. Mindenesetre a fenti összeggel nem térsz el nagyon a valóságtól. Ha túl sokat mondasz, azzal sincs semmi baj, legfeljebb megkérdezik, hogy miért gondolsz ennyire, s közlik, hogy ennél kevesebbet fognak ajánlani; ha pedig a valósnál kevesebbet mondasz, akkor is a nagyobb összeget fogod kapni, mert a hiperekben rögzített bértábla van, ritka az egyéni béralku.

 

Hogyan menjél interjúra? Nem, nem kell öltönybe/kosztümbe vágni magad, de azért elegánsan fel kell öltöznöd (elegáns utcai öltözet, amiben mennél pl. az APEH-hoz, az jó). Az interjún legyél magabiztos, őszinte és mosolygós! Az utóbbi kettő különösen fontos: munka közben is elvárják, hogy mosolyogj a vásárlóra; ha meg nem vagy őszinte az interjún, s ez kiderül, akkor erősen lecsökkennek az esélyeid. És még egy fontos dolog: pontosság! Ha késel az interjúról – akár két percet is – ez olyan benyomást fog tenni a felvételiztetőre, hogy a munkából is késni fogsz – ezért mindig legyél ott az interjú előtt 10-15 perccel.

 

4 komment

Címkék: interjú felvételi pénztár hiper árufeltöltő

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr321012918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fluent 2009.03.20. 23:14:15

Elárulok egy műhelytitkot

Na ezen kiakadtam, bazz ezt még egy pisis kétéves is tudja. Millió olyan poszt van amely bemásolja a legviccesebb keresőszavakat. :D

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.04.13. 14:16:28

Én az Apehbe szakadtan megyek.

Michael Collins 2009.04.28. 21:32:08

@Strici: Ez egyértelmű! Az APEH bekaphatja, és ugyis tőlünk lop!

Megélhetési rasszista 2009.06.01. 18:00:36

Azért igencsak érdekelne, aki az ismert körülmények mellett ma kéztördelve megy a hiperbe árufeltöltőnek. 99%-uk úgy tekint rá, mint egy 5-6 hónapos időszak, ahonnan megpattannak, amint egyenesbe jönnek anyagilag.
süti beállítások módosítása