HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Osztályvezető-menedzser-felvételi eljárás

2009.04.09. 17:12 Droli

Az osztályvezető-menedzser munkához nem feltétlenül szükséges felsőfokú végzettség; ha valakinek van már elég vezetői-kereskedelmi tapasztalata, ugyanúgy lehet belőle osztályvezető. Ehhez a munkakörhöz ugyanis nem papírok kellenek, hanem inkább megfelelő szemléletmód vagy profil, éppen ezért a hiperek a felvételi során arra törekednek, hogy a jelentkező profilját felmérjék.

 

Milyen is egy jó osztályvezető profilja?

Először is nagyon jó stratégának kell lennie. Tudnia kell előre tervezni, megfelelő stratégiát alkotni, s ezt követni. Ez ugyanis nemcsak az osztály kereskedelmi politikájában mutatkozik meg, hanem például a beosztásírásban is, ahol bizony hónapokra előre meg kell tudni írni az adott alkalmazott beosztását, s utána viselni ennek következményeit (például ha valamelyik délutánra nem osztott be embert).

A munkabírás is fontos tényező; mint az előző (osztályvezető-menedzser feladatai) posztban láthattátok, a feladatkör rendkívül szerteágazó, ráadásul ezeket párhuzamosan kell csinálni. És bizony mindezek mellett a felsővezetés is leterheli az osztályvezetőket, hogy „nehogy unatkozzanak”, s esetenként még a fizikai munkát is elvárják. Ja, és mindezt sokszor 10-12 órában... ez a munkakör elég stresszes, aki olyan érzelmi állapotú, könnyen „belerokkanhat” lelkileg a feladatok és számonkérések sokaságába. Éppen ezért a felvételi során nézik, hogy mennyire „erős” a jelentkező, ugyanis nem fér bele az, hogy osztályvezetőként például elsírja magát...

A rendelkezésre állás szintén kulcskérdés. A kereskedelmi munkarend (3 műszak, hétvégi munka is, szabadnapok összevissza, stb.) ugyanúgy vonatkozik a vezetőkre, mint az alkalmazottakra, ezáltal a jelentkezőnek ezeket vállalnia kell. Kérdés, hogy például egyedülálló anyuka 3 gyerek nevelése mellett hogyan képes erre. A pontosságot is ide sorolhatjuk, ami nemcsak a pontos munkába érést jelenti, hanem például a határidők tartását is.

A kereskedelmi tapasztalat megléte előnyt jelent, azonban a hiánya sem nagy hátrány, ugyanis az adott osztályon majd megtanulja a szakmát. Az osztályvezetők egy idő után az adott terület szakértőivé válnak, s pont ebből adódik a hiperek nagy fluktuációja, mert ezeket a szakembereket előbb-utóbb elszipkázza a beszállítói szféra.

A kockázatvállalás mértéke is információ az áruház számára, de itt nincs igazán „jó érték”. Egy kevésbé kockázatvállaló ember például kiváló lehet egy olyan osztályra, ahol a termékek állandóak, s nagy mozgás nincs, ellenben gyorsan romlanak (például tej), egy „szerencsejátékos” típus viszont a számítástechnikán válhat be, ahol a gyorsan változó termékpiacon bele lehet nyúlni jó termékekbe, feltéve, ha az osztályvezető bevállalja (látatlanban).

A becsületesség azért fontos, hogy az osztályvezető egyéni érdekei miatt ne szorítsa háttérbe az áruház érdekeit (például ne saját zsebre dolgozzon, ne fogadjon el kenőpénzt, stb.). Ez ugyanolyan cselekménynek számít, mint a lopás, s azonnali elbocsátás jár érte.

 

Érdekes dolog, hogy mennyiben szerencsés az, ha a jelentkezőnek „nagy pofája van”, vagy inkább csendesebb típus. Általában a „nagypofájúakat” részesítik előnyben, mert az feltételezik, hogy nem hagyja az „alkalmazott-uralmat” az osztályon, valamint a szállítóktól is kicsikarja a megfelelő ajánlatokat; azonban ennél a típusnál nagy az alkalmazotti elvándorlás (fluktuáció), ezért nehéz állandó csapatot építeni, másrészt a konfliktusokat az alkalmazott és a szállító is megtorolhatja (például az alkalmazott nem végzi el a munkát, a szállító nem ajánl be magától akciót). A „csendesebb típus” akkor jó, ha mellette nagyon jó stratéga, s teszem azt, megfelelő körültekintéssel „támad”, mint a régiek, akik a roham előtt íjászokkal „megdolgozták” az ellenséget.

 

A felvételi során – többek között – a fenti személyiségjegyeket vizsgálják, s ezek alapján döntik el, hogy érdemes-e a jelölttel tovább foglalkozni, s ha igen, akkor milyen területen. A felvételinek van egy írásbeli és egy szóbeli része. Ugyanúgy, mint az alkalmazotti felvételin, itt is az írásbelin mérik le a képességeket, a szóbelin pedig meg kell győzni a felvételiztetőt az alkalmasságról, valamint itt tisztázzák a problémás kérdéseket is.

 

S a végére maradt a fizetés kérdése; tudom, mindenki erre kíváncsi. A válasz: a tapasztalattól függ... aki pályakezdőként megy osztályvezetőnek, az óvatosan mondjon egy bruttó 150 és 250 közötti számot (persze ez is attól függ, hogy vidékre vagy Budapestre jelentkezik az illető – Budapestet és környékét jobban fizetik); akinek viszont már van szakmai vagy vezetői tapasztalata, az a tapasztalat milyenségétől függően mehet egészen bruttó 400-ig is... de ne felejtsük, most válság van, szóval csak óvatosan ;-)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr601056190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegaaa 2009.04.10. 22:26:48

nem tudom hogy mennyi infod van a beszállítókról (a nagypofáju tipusu osztályvezetöröl jutott eszembe), de azok egy külön post-ot megérdemelnének. engem mint tejest lassan már "ismersz". tudnék mesélni cégnevekkel együtt. ha bevállalod:) már csak azért is, mert ugye a vásárlók (meg az áruházigazgató meg a föosztályvezetö) csak azt látják hogy nincs kinnt az akciós termék. a miértre joggal nem kiváncsi senki.
engem egyszer már majdnem elbocsájtottak egy nagyon ismert cég pofátlansága miatt. de úgy egyébként is a tököm televan hogy nekem kell a hátamat tartanom ha a beszállító szinte napról napra elkúrja.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.04.11. 22:36:36

@Vegaaa: ha van kedved, írd meg, persze a cégnevek kihagyásával (jelöld őket mondjuk kezdőbetűvel!):

ahiperblog@gmail.com

Kobra6 2010.12.29. 10:13:00

Mennyit keres Bp-en a Coránál egy osztályvezető gyakornok?

Kobra6 2010.12.29. 10:13:57

Ha esetleg a választ a kobra6@totalcar.hu-ra is elküldenétek, pláne megköszönném :-)
süti beállítások módosítása