HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Polcszervíz

2009.07.16. 08:38 Droli

A szituáció a következő: bemész a hiperbe, s keresel valami terméket, amit nem találsz. Körbenézel, sehol egy eladó, így átmész a következő sorba, majd a következőbe, s így tovább, míg meg nem látsz egy emberkét, aki lelkesen pakolja az árut a polcra. Megörülsz, odamész hozzá, megkérdezed, hogy merre van az az izé, az emberke vállat von, s azt mondja, hogy nem tudja. Te megkérdezed: miért, maga nem itt dolgozik? Mire az emberke: hááát... igen is, meg nem is. Ilyenkor felmerül az emberben a kérdés: ki vagy te, cucus?

Alighanem ő a polcszervizes. Nem, neki nem az a dolga, hogy a polcokat szerelje és törölgesse, ennél egy cseppet összetettebb. De ehhez először meg kell értenünk, hogyan is alakult ki ez az egész.

Anno a beszállítók rájöttek, hogy nem elég az, ha a termékük bekerül a hiperbe; el kell érni, hogy az a termék kikerüljön a polcra, mindig rendesen fel legyen töltve, meg legyen rendezve, s vásárlásra csábítóan nézzen ki. Mindezt persze dőreség lenne a hiper árufeltöltőjétől elvárni, mert egyrészt neki az összes termékre és polcra koncentrálnia kell, s nincs mindenre ideje, másrészt meg cseszegetik eleget a főnökei mindenfajta munkával... szóval biztosra kellett menni. Ezért a cégek (különösen a nagyobbak) elkezdtek embereket fizetni azért, hogy járjanak ki a hiperekbe, töltsék ki az adott cég beérkező termékekeit, s rendezzék is le - ő a polcszervizes. Persze egy ilyen polcszervizes naponta több áruházba is ellátogatott, hiszen a fenti feladatokat több helyen is el lehet látni (papíron) 8 óra alatt. Ezt azonban csak a nagyobb cégek engedhették meg maguknak az elején.

Később kialakultak a polcszervizes cégek is: ezeknek a lényege az volt, hogy ugyanazt az emberkét ugyanabban a hiperben több cégnek is kiközvetítették, tehát például a polcszervizes foglalkozott 2 órát X cég termékeivel, 2 órát Y cégével, 2 órát Z cégével, s 2 órát ZS cégével, úgy, hogy közben ki sem kellett mozdulnia az adott áruházból! Így már a kisebb cégeknek is megérte a polcszervíz, hiszen nem kellett egy teljes embert foglalkoztatni erre a célra, hanem elég volt egyet megfizetni heti mondjuk 8 órára. (Aztán vannak cégek, akiknek erre sem futja, ott gyakran a területi képviselő töltöget, ha van olyanja. Vagy még ő sem, s akkor várhatják, hogy a hiper árufeltöltője végezze el a munkát, ha arra jár.)

Ez a rendszer ma is így működik - vannak cégek, melyek saját teljes munkaidejű polcszervizeseket fizetnek, de azok több áruházban is ellátják annak a cégnek az igényeit, illetve vannak, amelyek polcszervizes cégen keresztül "bérelnek" valakit, hogy napi X órában az adott áruházban töltse ki a termékeit. Illetve ma már a feladatkörök annyival bővültek, hogy gyakran rendelési javaslatokat is adnak az osztályvezetőnek.

Azonban a törpök élete nemcsak játék és mese, s habár a fenti rendszer nagyon logikusnak és emberinek tűnik, de a helyzet nem ilyen egyszerű. A hiperek, akik mindenért pénzt szednek (pl. polcpénz, másodlagos kihelyezések, stb.) miért pont ezért ne szednének? Van olyan hiper, aki kitalálta, hogy csak azt a polcszervizes céget engedi be, aki fizet neki ezért. Aztán ott van a polcszervizesek helyzete is, ami nem egyszerű: az hagyján, hogy be vannak-e jelentve, vagy sem, de van olyan cég, ami a forgalom után fizet a polcszervizesnek. Így a polcszervizes hiába látja el kiválóan a feladatát, ha közben a cég termékeit nem lehet eladni, olyan rosszak. Aztán felmerül a kérdés: ki a főnöke a polcszervizesnek? A polcszervizes cég áruházban lévő vezetője? Igen, ő is. Az áruházigazgató, vagy akármelyik áruházi vezető? Jogilag nem, hiszen nem onnan kapja a pénzét, de próbáljon meg ellenkezni akármelyikkel is, ha az egyszerűen kitiltatja az áruház területéről (s ezzel nem tud ott dolgozni). A területi képviselő? Mert ha az jön, vagy pláne, ha valamelyik nagyfőnököt hozzák le látogatásra, akkor annak a cégnek a termékeinek katonás rendben kell állnia, teletöltve, mert ha nem, megint a polcszervizest veszik elő! S mi a helyzet, ha mondjuk két órában foglalkoztatják, de ez nem elég megcsinálni a melót? Akkor bizony maradhat bent tovább... s el is jutottunk a 10-12 órás munkaidőhöz, meg ahhoz, hogy nincs szabadság, meg hogy az áruházi vezető teljesen más feladatokkal szívatja a polcszervizest, meg hogy bizony nem minden raklap olyan, melyen csak egy cég termékei találhatók, ezért a legtöbbet szét kell bontani előtte, valamint meg kell keresni a raktárban a hiányzó termékeket, s az lehet, hogy a harmadikon van...

 

Mindenesetre a polcszervíz hasznos dolog: jó a hipernek, mert a polcszervizes termékekkel nem neki kell foglalkoznia, jó a cégnek, mert kikerül a terméke a polcra, ezáltal akár 10%-kal is nőhet a forgalma, jó a vásárlónak, mert teli, rendezett polcokat lát, s jó a polcszervizesnek, mert van munkája. Szóval ez egy jó rendszer. Egyszer-egyszer megfordul már „okos vezetők” fejében, hogy mi lenne, ha lecsökkentenék az áruház árufeltöltői létszámát, s a töltést a polcszervizesek végeznék. Persze itt azok a cégek járnának rosszul, akiknek nincsenek polcszervizeseik. Nem csodálkoznék, ha egyszer eljönne a nap, amikor a hiperek ezeknek a cégeknek „árufeltöltési díjat” számláznának ki...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr591243981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegaaa 2009.07.20. 22:27:18

nálunk ez a polcozás mindig problémás volt, és szerintem az is marad. agyaltam egy időben hogy énis átállok a "túloldalra", de aztán letettem róla. az egyik "kollega" 4 órába van bejelentve, de 8 órányi melóért fizetnek neki (a valóságban meg kb hatot dolgozik). fele tehát adózva, fele meg kézbe. fizetési idöpont az kb nincs, van hogy 2-3 hónapon keresztül egy fillért nem lát az illető.
aztán vannak olyan genyó cégek, akik csak bizonyos idöszakra vesznek fel polcost, de ezt a szerencsétlennel nyilván nem közlik. felveszik októberben, aztán januárban amikor visszaesik a forgalom, egyszerüen kidobják. aztán felveszik húsvétkor, utána megint szevasz. ismertem egy rászoruló emberkét, akivel ezt egy cég háromszor játszotta el.
aztán ottvannak a szabadonfutók is, akiket kihagytál. ők konkrétan vállalkozók és saját felelösségre vesznek fel cégeket, amelyek cuccait majd pakolják. ők keresnek a legkevesebbet, mivel többet adóznak, de ahhoz hogy ne haljál éhen még ez is jobb.
a polcozás egyik legnagyobb visszássága, hogy mikor érkezik be a te cuccod. mert ha pl. a frissen nyomod, ahova naponta érkezik a motyó, az elég macerás. beérsz a hiperbe reggel hétkor, de a kamion még sehol, akkor törheted a fejed hogy most mi legyen. símán elöfordul hogy csak délre érkezik be az, amit neked ki kellene tenned. általában ezt sose szokták megvárni, hanem megkeresnek pár árufeltöltöt és megkérik öket hogy a legfontosabb cuccokat majd tegyék már ki. ennek továbbfejlesztett változata, ha ezért konkrétan fizetnek is az árufeltöltönek. ezt én elöszeretettel igénybe is szoktam venni, ha úgy látom hogy lesz rá idöm (és a fönök nem lesz majd benn akkor). 1 cég kb 1 órányi meló, ezért kapsz egy ezrest. ha bevállalsz kettöt, akkor megvan az esti bulira a lóvé, mindez persze munkaidőben:)
a polcszervizeseknek még van egy nagy elönyük az árufeltöltökre nézve: a többségük nem csak egy cég termékeit pakolja, tehát az egész áruházban mozognak és tudnak mindenféle napi akcióról (lejáratos és kilistázandó termékek olcsón). nyitás elött mindenki fel-alá rohangál és küldi az infót, hogy mi a mai menü. te kiválasztod hogy mi érdekel, oszt félreteszed magadnak.
kisember kispénzböl már csak így csinálja.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.07.21. 22:53:42

@Vegaaa: érdekes, itt, külföldön nagyon kevés polcszervizest látok Magyarországhoz képest.

Vegaaa 2009.07.26. 21:27:08

@Droli: hát ez attól függ hogy melyik áruházat nézed, és hogy annak az áruháznak aktuálisan hogyan alakul a forgalma. tavaly karácsonykor a mi osztályunkon volt 8 polcszervizes, most meg csak 3. ebböl az egyiknek kapásból szó szerint ki kellett sírnia egy plusz céget aminek pakolhat, különben repült volna. a forgalomvisszaesésnek rengeteg oka van, ami az adott cég helyzetétől az aktuálpolitikátig sokmindent takar. ez szerintem külföldön is igy megy.

Anwar_ 2010.01.29. 07:36:46

Ó, én nem féltem őket...sőt.
Van nálunk olyan polcos, akinek közel 20 (!!!) cége van, azt sem tudja,mik a termékek,amiket "elvileg" tölt. Ugyanis nem tölti.Hisz ha összeadjuk, a különböző cégeknek ő lejelent egy óraszámot...de ha összeadjuk, napi 40 árára jön ki. Szerencsétlen alkalmazott betölt a cuccot, a polcos meg pofátlanul felmarja érte a pénzt. Nálunk a polcosok 300 ezer alatt NEM keresnek...jó, igaz, 6 napot dolgoznak...illetve 6 napot jönnek be.
Persze van ,aki tisztességesen végzi a dolgát,de nekem szúrja a szemem, hogy 3-4-szer annyit visz haza, mint én, és van pofája nekem odaszólni, hogy ha már ott voltam X sorban, igazán betölthettem volna a cuccát :(
süti beállítások módosítása