HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Hiperadó

2010.07.24. 08:38 Droli

Mostanában a bankadóról szólnak a hírek, és vannak, akik felvetik, hogy a bankadó mellett be kellene vezetni a “multiadót” is. Az ok: “a multik, például a Tesco ezermilliárdokat visznek ki az országból, őket is meg kellene adóztatni!” A helyzet azért ennyire nem egyszerű; a mostani bejegyzésben azt szeretném vizsgálni, hogy van-e értelme a “multiadónak” a hiperek szempontjából? (Nevezzük egyszerűen hiperadónak.)

A bankadó ötletét az adta, hogy a hazai pénzintézetek többszázmilliárdos profitot érnek el egy évben, és a politikusok úgy gondolják, hogy nekik is szerepet kellene vállalni hazánk pénzügyi gondjainak megoldásában. Az államfő konkrétan 200 milliárd forintot jelölt meg célként; a hipereknél legyen ez a célösszeg kevesebb, mondjuk 20 milliárd forint, ami a költségvetés szempontjából nem nagy összeg (a bevételi oldal egy százalékát sem éri el), de azért már nem elhanyagolható pénz. Hogyan tudjuk összeszedni ezt a 20 milliárdot?

A bankoknál is a nyereség volt a kiindulópont, kezdjük mi is azzal! A következő áruházakat vizsgáljuk: Tesco, Auchan, Cora, Spar, Penny, Reál, és vegyük ide a Metrot is, habár az már nagyker (a CBA-t kihagyjuk, mert az “magyar”). A bőszen utált Tesco 2008-ban 13,3 milliárd forint (adózott) nyereséget termelt, ami elsőre pofátlanul soknak tűnhet, de pár dolgot tegyünk hozzá: a Tesco több, mint 20.000 embert foglalkoztat közvetlenül, és bizony az adózott eredmény tekintetében megelőzik olyan cégek, mint pl. a Mátrai Erőmű, Duna-Dráva Cement, Bunge Növényolajipari Zrt, meg egy rakat bank- és gyógyszercég. Ahhoz képest, hogy a Tesco mekkora, mindenhol ott van, az egyik legnagyobb foglalkoztató, bizony, nem ér el akkora nyereséget, amekkorát gondolnánk. (Ha a sajáttőke-arányos nyereséget vizsgáljuk, a Tesco a 464. a magyar cégek listáján!) Jó, azért sajnálni sem kell őket :-)  A Metro 5,5 milliárdos nyereséget ért el, a Penny 3,5 milliárdot, a Cora 1,4 milliárdot, Reál 1,3 milliárdot; az Auchannál nincs értelme nyereségről beszélni, stabilan veszteségesek, tehát onnan ne is várjunk “hiperadót”. Ha összeadjuk a fenti számokat, akkor kb. 25 milliárd forint jön ki, amiből 20 milliárdot elszedni meglehetősen “véleményes”, arányaiban még a bankok 200 milliárdjánál is nagyobb arányú elvonást jelent. (Ha a Praktikert, Ikeát, meg a többi hasonló szakboltot hozzáadjuk, akkor sem vagyunk sokkal előrébb...) És mivel ezek a cégek meglehetősen sok embert foglalkoztatnak, kérdés, érdemes-e 20 milliárd forintért kockára tenni azt a rengeteg munkahelyet.

Habár a nyereségadatokból látszik, hogy nincs értelme hiperadóról beszélni, megpróbálhatunk egy árbevételre kivetített adót kivetni, mert ugyebár a “mocskosmulti mindenfajta könyvelési trükk segítségével kimenekíti a nyereségét külföldi, kedvezőbb adózású országokba”; az árbevételen viszont nincs mit trükközni, az annyi, amennyi. A Tesco árbevétele 576 milliárd forint volt 2008-ban, az Auchané 221 milliárd, a Sparé 326 milliárd, a Pennyé 138 milliárd, a Coráé 94 milliárd, a Metroé 218 milliárd, a Reálé 348 milliárd forint. Ez így összeadva kb. 2000 milliárd forint, ami igen szép összeg, de hangsúlyoznám, ez nem az adózott eredmény, hanem csak az árbevétel. A bankoknál sem az eredményre vetítik az adó mértékét, hanem ha jól emlékszem, a mérlegfőösszegre, és a mértéke 0,15%-0,45%; a hipereknél egy árbevételre vetített 0,45%-os adó 9 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek, ami nem rossz pénz, de messze van az általunk elvárt 20 milliárdtól. Ennyit “tudnak” a hiperek.

Más kérdés, ha nemcsak a hipereket, hanem az összes multit bevonjuk a körbe, akkor mennyi pénzzel számolhatnánk, de ez már kívül esik a blog témakörén. A lényeg: a bankadó mintájára felvázolt hiperadó nem segíti ki jelentősen a magyar államot, szóval ettől ne várjon senki csodát.

12 komment

Címkék: bankadó hiperadó

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr272171865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bldo 2010.07.24. 09:37:58

Érdekes, amit írsz. Ami nekem kicsit szemet szúrt az az Auchan, ott valakinek nagyon bénának kell lennie, ha 221mrd éves forgalom mellett veszteségesek, ill. itt esetleg tényleg lehet valami trükközés?

hoh 2010.07.24. 11:24:09

szerintem ha kilépnénk az unióból,a sok egyéb előny mellett nem kéne figyelembe venni az áfa plafont. így mondjuk bevezethető lenne éves 100 milliárd forint forgalom fölött a 30 %-os áfa.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.07.24. 11:24:26

Jó gondolatmenet. Az a gond ezekkel, hogy mindig offshore cég tulajdonában vannak az építmények, és a rendszerek (gépek, raktárak, logisztika, stb.). Ezeket a multi - ami valóban itthon van bejegyezve kft. vagy bt. (!) formájában - bérli. Bérli, de pofátlanul magas áron, a piaci ár többszöröséért. Ezzel máris kivitte a hazánkban képződött hasznot, tehát legfeljebb forgalom után lehetne őket megfogni, nyereségadóval biztosan nem. Ki van ez találva :-o

Gazdász 2010.07.24. 12:32:38

Igen! Ki kell vetni őrájuk is, én még az energia szektort, telefontársaságokat is rendesen megadóztatnám, de nem engedném, hogy továbbítsák az ügyfelek felé. Mindegyik hatalmasat kaszál!! Ezt tudjuk mindannyian! Gyakorlatilag takarosan lenyúlják a népet! Nem a nyereséget, hanem a nettó árbevételt adóztatnám az ő esetükben. Tudjuk, hogy a nyereséget rendesen el lehet dugni ahogy teszik mindannyian.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.24. 16:29:30

@maholnap: Az egyik biztosító csinálta meg azt, hogy a 286-os laptopokat az anyaország nem kidobta, hanem eladta a magyar "kirendeltségnek" darabonként valami kétszázezer forintért :-) Hát igen, a hasznot sokféleképpen ki lehet menteni.

@blackdogone: az Auchan vesztesége több okra vezethető vissza, de nem akarok bíróságra járni amiatt, hogy leírom őket :-)

armageddon2 2010.07.25. 12:08:00

Célszerű lenne progresszív adót bevezetni, ezzel kedveznél a kisvállalkozáspknak és nagyobb adót sújtanál a nagyokra. Arra azért vigyázni kell nehogy a ló túl oldalán találd magad, mert két perc alatt bezár és kirúg egy csomó embert. Szerintem külön adó kellene az offshore cégeknek kifizetett számlák után.

armageddon2 2010.07.25. 12:10:03

@hoh: az ÁFA-t az államnak fizetjük mint végfelhasználó, a kerekedő csak beszedi tőlünk és tovább adja állambácsinak. A 30%-os ÁFA-val csak mi vevők szívnánk.

armageddon2 2010.07.25. 12:12:16

@Gazdász: Ezek csak azért kaszálnak mert te is náluk költöd a pénzed. Ne vegyél tőlük üzemanyagot, áramot, gázt, telefont stb. Meglátod, hogy ha mind így tennénk akár egy hétig, csődbe mennének.

omega14 2010.07.25. 18:39:00

A leírt nyereségek a vicc kategóriába sorolódnak. Ez a cikk is bulvár de leginkább valamely multi hátsólyában lehet a kedves író nyelve vagy elhiszi amit a cégek behazudnak. Számomra azt sugallja hogy erre nincs szükség. Azért tartanak a multik ügyvédeket adótanácsadókat,mert eszük ágában nincs pénzt befizetni. Az Auchan veszteséges ? :-))) Akkor sétáljon haza a kedves cég. Az a baj hogy túl nagy a tőke és ezáltal túl nagy politikai nyomásra lesznek képesk ők is mint a bankok. Hogy mi lesz a vége ??? Majd szoksá szerint az átlagemberek megfizetik,...megfizetnek.

Vegaaa 2010.07.25. 19:25:49

@maholnap: ez sajnos tényleg így van. saját tapasztalatból tudok egy olyan hipermarketröl, amely több mint 10 éve épült, de még mindig nem lett nullszaldós. ergo a magyar leányvállalat kapásból iszonyatosan minuszból indult, azóta is törleszt külföldre, közben meg kitudja hogy odakünn milösz jó a magyar forintokkal.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.25. 21:21:03

@omega14: Ja, a nyereségadatokra a forrás: a HVG szokásos 500-as toplistája. Amit a posztban látsz, az a hivatalos, auditált adózott eredmény. Aztán hogy mennyit trükköznek, hogy ezt kihozzák, az már más kérdés :-) Viszont a hiperadót erre tudod kivetni, nem valami "feltételezett" nyereségre...

Vegaaa 2010.10.16. 17:24:19

tegnap az ATV-n volt erröl egy vitaműsor, ami iszonyatosan kiábrándító volt. az egy dolog hogy a müsorvezető hülyeségeket beszél, de hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György is gyakorlatilag "hozzánemértőként" beszélt, arra nincs szó. őkelme azt monta, hogy a kereskedő minden forgalomból származó 100Ft-ból jó ha 20Ft-ot tesz zsebre. egy garázsboltos biztos, de egy hiper jó ha 5-6Ft-ot (persze osztálya válogatja. a textilen vagy a műszakin lehetnek iszonyatos árrések, de náluk a forgalom is kisebb. kvázi ők a garázsboltosok a hiperen belül, akik éppenhogy fenntartják magukat)! Mivel a hiperadót nem a garázsboltosokra vetik ki, akkor innentöl ő miröl beszél? ezt megfejelte még egy olyan kijelentéssel, hogy mivel hirtelen jött ez az egész, a hiperek majd a decemberi keresetüket fogják erre az adóra költeni. erre a műsorvezető azt monta, hogy azért ott volt még az évben 11 hónap, szóval biztos hülyére keresték már magukat és ez nekik így nem teher. már vártam ahogy majd kedves György elmeséli, hogy azért a kereskedelem szempontjából egy december meg egy január nem ugyanolyan, de nem tette! itt már komolyan a hajamat téptem.
az egészröl egyébként az a véleményem, hogy szimplán forgalmi adatok alapján sarcolni valakiket az tudatlanságra vall. meg lehet próbálkozni kereskedni és aztán rájönni, hogy ha minél nagyobb forgalmat akarsz, akkor annál kevesebb pénz vándorol a zsebedbe (tehát olcsóság van kicsi árréssel). ha még mindezek fejébe azt mondják hogy fizess külön adót, akkor kevesebb forgalmad lesz nagyobb árréssel. és akkor itt hoznám szóba az ellátási lánc fogalmát! ha én mint kereskedő többet akarok keresni az adó miatt, akkor felviszem az árakat. a forgalom így lecsökken, melynek folyománya hogy kevesebbet fogok rendelni, így nem kell annyi alkalmazott (árufeltöltök szevasztok). ha kevesebbet rendelek, akkor kevesebbet kell gyártani, így nem kell annyi logisztika (soförök szevasztok) és nem kell annyi ember a gyárakba (raktárosok, szalagmunkások szevasztok). ha kevesebbet kell gyártani, akkor kevesebb alapanyagra lesz szükség (termelők szevasztok). ha mérlegre helyezzük az állam plusz bevételét és az ellátási lánc összes tagjának a kárát (mint végfelhasználók ebbe a vásárlók is beletartoznak!), akkor azt láthatjuk hogy ez az egész nem éri meg.
én a hiperadót magamban csak úgy emlegetem, hogy az Orbán kormány vizitdíja. sok hűhó semmiért...
süti beállítások módosítása