HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Ki védi meg a vásárlót?

2008.12.08. 14:21 Droli

Rákkeltő anyag az ír disznóhúsban - minden bizonnyal mindenkit mélyen megrázott a tegnapi hír. A legszebb az, hogy az írek nagyon büszkék a farmereikre, ha bemész egy ír boltba, a húsra mindig rá van írva melyik farmról származik; sőt, a hűtőpult felett láthatod a farmer mosolygó arcát is, mögötte a végtelen zöld legelők, takaros vidéki ház... az egész olyan "egészségesnek" tűnik. Ja, csak éppen dioxin van a sertésben.

Anno felvételiztem egyik nagy hiperünkbe, s emlékszem, a kerekasztal-beszélgetésen az egyik srác feltette a kérdést: ugye az X hiper odafigyel arra, hogy a megfelelő egészségügyi szabályok be legyenek tartva? "Hogyne," - hangzott a válasz, - "szakembereink mindig járják a beszállítókat, és figyelnek, hogy minden rendben legyen. Mert egy ilyen neves hiper nem engedhet meg magának botrányokat." Kérdés megvolt, válasz kielégítő, mindenki megnyugodhat, hurrá, figyelnek ránk!

A fenét. Később rájöttem, hogy a beszerző foglalkozik a szállítókkal, s neki a feladata a lehető legalacsonyabb ár letárgyalása, ilyen szakértőizé csoportokat meg nem tart fent egy hiper, hiszen az költségnövekedés. Magyarán a lényeg, hogy az újságban benne legyen az "ócsó" paradicsom, tej, húsvéti sonka, méz, aztán hogy ezért mit kap a kedves vásárló, másodlagos. S ha a paradicsom tele van vegyszerrel, a tej valami porból készült, a húsvéti sonka valójában lapocka, a méz meg hamisított - kit érdekel? De beszélhetnénk mindenféle szinezékről, a vegyszerekről, melyektől olyan szépen néz ki a banán, a ruha festékanyagáról, melytől kiütést lehet kapni, átcimkézésről, Mega Trade-ről... hát igen, az egészségünk forog kockán. (Tényleg, van olyan "tágabb" család, melyben még nem fordult elő daganatos megbetegedés?)

Az egész vásárlási folyamat a bizalmra épül. A vásárló megbízik a boltban, hogy odafigyel mit árul, s nem mérgezi meg termékeivel őt. A bolt megbízik a beszállítóban és az állami felügyeletekben, hiszen egy termék forgalmazásának megvannak a megfelelő higiéniai és jogszabályi követelményei. Tehát a beszállító lenne a hibás, a rossz, az antikrisztus, a sátán, mert nem tartja be ezeket?

Akkor hallgassuk meg a beszállítónkat: "Ha betartom a szabályokat, akkor te, kedves vásárló, nem fogod megvenni a terméket! Mert a paradicsom rohad, a bociból fejt tej romlik, tehát vagy kezelem a megfelelő vegyszerekkel, vagy pedig kiépítem a megfelelő logisztikát ehhez a vegyszermentes termeléshez, kalkulálok a megnövekedett selejttel, ez viszont költséggel jár, a versenytárs jóval olcsóbban adja a termékeit, s te meg azt fogod megvenni!" Hoppá, nincs igaza?

A kör bezárult. Visszakerül a labda a fogyasztóhoz, aki felháborodva megy a főnökéhez (már ha van munkahelye): "Kevés pénzt adsz nekem, ebből ki kell fizetnem a lakástörlesztést, a rezsit, nem marad pénzem a minőségi kajára, s a selejtet kell ennem!" A főnök széttárja a kezét, s közli:" Ha több fizetést adok neked, akkor az költségnövekedés, tehát drágábban kell adnom az általunk gyártott mosóport/tévét/pulóvert, s az emberek a konkurencia termékeit fogják megvenni, te meg elveszted az állásod." A kör ismét bezárult.

Itt tartunk ma. Zabáljuk a szemetet, a selejtet, a vegyszereket, mert "ócsó", aztán meg beledöglünk. Várható-e javulás ezen a téren a válság idején? Aligha. A vásárlónak nem lesz több pénze (sőt...), az állami felügyelet nem kap több pénzt az ellenőrzésre, mert spórol a költségvetés, a termelő-beszállító meg szeretne a piacon maradni.

Lehet jönni azzal, hogy közvetlenül kell informálódnom a termelőről, s piacon-háztól megvenni az árut, de egyrészt ki garantálja, hogy a piacon nem ugyanazt a vegyszeres izét árulják, másrészt meg kinek van arra ideje, hogy lemenjen Pusztaröcsögére tejért, Bivalyröcsögére mézért és Tanyaröcsögére kenyérért?

Még egy példa: anno drága jó nagyanyám is árulta almáit, meg a szomszéd is. Nagyanyám 10 forintért adta kilóját, a szomszéd húszért. Igen ám, csakhogy nagyanyám nem permetezte az almát, így nagyjából mindegyikben volt 1, azaz egy db kukac (amit ki lehetett vágni), a szomszéd meg bőszen permetezte, így az nem volt kukacos. Mit gondoltok, kinek az almáját vette az utca? (Mielőtt valaki nagyon aggódna, megnyugtatom, hogy kiskertekről volt szó, s kevés almáról, nagyanyám almáját meg mi, unokák serényen "betermeltük", tehát nem ment kárba semmi).

Tehát mi lenne a megoldás?

1 komment

Címkék: botrány fogyasztó beszállító hiper

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr37811061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2008.12.09. 21:47:51

Update: kiderült, hogy az ír sertéshúsból jutott Magyarországra is. Hogy hogyan, miért, s minek van szüksége hazánknak ír sertéshúsra, ne kérdezzétek...
süti beállítások módosítása