HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

A szlovák tejet megveszik, ugye?

2009.01.23. 08:33 Droli

A szlovák tej kapcsán gyakran felmerül az a vád, hogy a hiperek tönkreteszik a magyar termelőket. Ez azonban nem egészen így van; erről fog szólni ez a poszt.

A hiper ugyanúgy viselkedik a piacon, mint kedvenc Mari nénink. Egyrészt vásárlásaival jelen van a termelői-beszállítói piacon: a vásárlói szükségletekre keres választ, annyi különbséggel (Mari nénihez képest), hogy több lehetséges választ is kell adnia (ez a választék). Így kerül a boltba az olcsó szlovák tej ugyanúgy, mint a középáras magyar vagy a méregdrága német. Mi (a vásárló) pedig vásárlunk, ugyanis a hiper ezen a piacon is jelen van: kínálja portékáit. S mit vásárol a vásárló? Hát, sokszor azt, ami olcsó (aki nem hiszi, nézze meg a bevásárlókosarakat holnap). A hiper nem teheti meg, hogy nem tartja ezeket a termékeket, mert akkor a vásárló átmegy a konkurenciához.

Ebben a rendszerben majdnem mindenki jól jár: a hiper forgalmat csinál, a vásárló olcsón vásárol. A vesztes a magyar termelő, aki nem bírja az árversenyt, s ezáltal tönkremegy. De miért? Miért olcsóbb a szlovák tej? Jobbak az adózási körülmények, jobbak a természeti adottságok, több támogatást kapnak ,vagy egyszerűen csak ideadják önköltségi ár alatt a tejet, hogy piacot szerezzenek? Ez már nem tartozik ezen blog "hatáskörébe", mivel mint láthatjuk, ezek inkább politikai kérdések. Ezeket a hiper nem tudja befolyásolni.

S mit tehet a magyar termelő? Sokszor az a probléma, hogy nem közvetlenül a hipernek adja el a termékét, hanem egy átvevőnek, s az adja tovább a hipernek. Igen ám, de az "olló", azaz a két ár közötti különbség túl nagy: így lesz a termelő által 5 Ft/kg-ért eladott dinnyéből 40 Ft/kg-os hiperes átadási ár! A termelőknek ki kellene iktatni ezt a láncszemet az értékesítésből, s mondjuk TÉSZ-en keresztül értékesítenie áruját (termelő-értékesítő szövetkezet).  Ehhez azonban termelői összefogás kellene, ami ma sajnos nem megy. (Aki kíváncsi egy jó példára, annak ajánlom a Mórakert történetét.) Pedig így lehetne elérni, hogy olcsóbb legyen a magyar tej a szlováknál.

De ez már nem a hiperek hatásköre.

 

4 komment

Címkék: ár beszállító termelő hiper tész

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr57896537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztiv_info · http://sztiv.info 2009.01.23. 11:16:56

Nagyon jó! Teljes mértékben iagazat adok, jól látod a helyzetet. Nem vagyok egy alvakult hazafi, így a magyar termelők helyzetét próbálom elég objektíven szemlélni. Sajnálom őket, mert ők tényleg nem tehetnek arról ,hogy a szlovák tej olcsóbb, próbálkoznak, csak az a baj, hogy rossz módszerekkel. Megszokták, hogy a szocializmusban volt kereslet a portékájukra, a kapitalizmus viszont másképp működik. Attól, hogy a politikai helyzet milyen a két ország között, még nem kéne bojkottálni a szlovák terméket, nem a vállalatok verekednek focimeccsen és vernek meg magyarokat a határon túlon. Ennek értelmében a szlovák sör, a szlovák tej lehet épp olyan jó, mint a magyar, ha meg olcsóbb, akkor úgyis azt veszik meg. Én bízok benne, hogy a magyar termelők megtalálják az általad említett módot, hogy ne kelljen bezárniuk gazdaságaikat, mert kár lenne értük. De hát ez az Únió, meg a kapitalizmus. Alkalmazkodni kell, nem tüntetni.

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2009.02.05. 22:23:22

@arzenik: De az nem kapitalizmus, hogy a szlovák gazda egy egység tejre kap száz pénzegység állami támogatást, a magyar pedig mondjuk huszat és cserébe kétszer magasabb adókat - így drágább a termény, a szállítás, persze hogy a szlovák tej olcsóbb, mivel a szlovák gazda olcsóbban tudja előállítani.

Ha egy megkötözött lábú magyar úszóbajnokot összeeresztik Phelps-szel, az nem verseny, hanem megalázó aljasság.

Enrico Palazzo 2009.04.14. 08:40:01

Nem vagy korrekt. A hipert passzív félnek állítod be, ami kérdés nélkül mindig a legolcsóbbat vásárolja. Ez nem igaz. Pld. a hiper - ha a vezetőiben van felelősségérzet (vagy külső nyomás alatt van) - felléphet a hazai termelők mellett. Gyanítom, a francia és angol hiperekből nem szorulnak ki a hazai tejtermelők...

kaboca36 2009.07.09. 23:48:51

a bajcsak annyi hogy ez mesterségesen generált piac. amit elvileg vámokkal szankciokkal kellene szabályozni hiszen első a belső piac (jobb országokban) a lengyel 20x annyi tejt termel, ergo sokkal több a felesleg ami megmarad zt olcsobban adja ,majd a tesco kisebb ár résel adja mint a magyart.

ugyanugy embargo volt a magyar husra amit az oroszok ,románok vettek évegik, majd mi leálltunk a termeléssel, azzaz teljesen nullára irtuk a hus állományt,majd most mikor lehetne kivinni a hust most meg nincs miböl pedig biztos pár tizezer paraszt család megélhetne belöle.

ilyenkor kellene az államnmak segiteni az elinditásnl, persze ebböl sem lesz semmi.
süti beállítások módosítása