HTML

hiper

A hipermarketek és a kereskedelem csodálatos világa. Nézzünk a dolgok mélyére! Hogyan működik a hiper? Ha van ötleted, témád, vagy posztot szeretnél írni a témával kapcsolatban, akkor küldj e-mailt a következő címre: droli99@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Szabina Petroczki: Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek a következő dologban?Ma vásároltam egy játékautót... (2018.05.10. 15:34) Ha nem jó az ajándék...
  • bogarász: Kedves Droli! Kicsit kései a hozzászólásom, de ma pont így jártam. csak más termékkel. Már a tábl... (2012.02.11. 15:36) Sajt, Penny Market, botrány
  • Attila__: A www.gyerunkvasarolni.hu weboldalon gyerekjáték végiglapozni a legfrissebb akciós újságokat és ka... (2011.12.15. 21:03) Akciós újságban csak magyarul!
  • flippant: Árufeltöltőnek hol lehet jelentkezni? Milyen végzettség kell hozzá? Könnyű árufeltöltőként elhelye... (2011.12.12. 17:50) Dolgozzunk hiperben! Az árufeltöltő feladatai
  • Rézszakáll: És a karalábéra tesznek érzékelőt?? Mert, hát a karalábé, és a zsömle, stb. könnyen pakolható csip... (2011.06.26. 13:06) Önkiszolgáló pénztár
  • Utolsó 20

Vasárnap: zárva?

2009.02.17. 10:31 Droli

Jópár szervezet szeretné elérni, hogy a hipermarketek vasárnap zárva tartsanak, s a vasárnapi hírek között olvashattuk, hogy a magyar diszkontlánc, a CBA is támogatja az elképzelést. A többi hiper viszont hallani sem akar róla: vajon miért?

 

A vasárnap a hét 3. legforgalmasabb napja, s egyre jobban megközelíti a második legforgalmasabb pénteki napot, sőt nyaranta sokszor meg is előzi. Ezt a forgalmat, mely a hét forgalmának kb. 20%-át adja, nem tudják nélkülözni a kereskedelmi egységek. Az ellenérvek között gyakran felhozzák, hogy a forgalom valójában nem veszik el, hanem áttevődik a pénteki-szombati napra, aki azonban ezt állítja, az nincs tisztában a hipermarketek forgalmával. Élelmiszerben talán megvásárolják az emberek a vasárnapi adagot szombaton is, de a nem-élelmiszer szektor forgalmának jelentős részét szombat-vasárnap bonyolítja le. A dolgozó emberek ugyanis hétköznaponként látástól mikulásig dolgoznak (hol van már a 8 órás munkaidő?), s ha megfelelő körültekintéssel akarnak egy fűnyírót, egy mosógépet vagy akár egy plazmatévét venni, akkor erre a hétvége marad. Ha mindezt egy napba (szombat) akarjuk bezsúfolni, akkor el lehet képzelni, mekkora sorok lesznek a hitelosztályon, a vevőszolgálaton, illetve hogyan tudják az eladók kezelni a jelentősen megnövekedett igényeket. A forgalom kiesik amiatt is, hogy a vásárló szombat és vasárnap helyett csak szombaton megy vásárolni, tehát a két vásárlásból csak egy lesz; s egy vásárlás során nemcsak azokat a termékeket vesszük meg, amiket előzetesen szeretnénk, hanem olyanokat is, melyek a „pillanat hatására” belekerülnek a kosárba. A hiper szempontjából tehát a vasárnap kiesése egyértelműen a forgalom kiesésével jár, s különösen a nem-élelmiszer szektorban okoz komoly problémákat. Ez pedig létszámcsökkentéssel jár.

 

S mi a helyzet a vásárlóval? Nos, a vásárló – a fenti forgalmi adatok alapján – szeret vasárnap vásárolni, s ez az arány egyre nő. Hogy most ez jó-e vagy rossz, illetve miért nem tudnak az emberek vasárnapra értelmesebb programot keresni maguknak – ez nem a hiper hatásköre, ugyanis a hiper egy profit- és forgalomorientált szervezet, nem pedig népnevelő kulturális intézmény. Ha vásárlói igény mutatkozik a vasárnapi nyitvatartásra, akkor nyitva kell tartani, ha már annyiszor hangoztatjuk a „vásárló az első, s az ő igénye a legfontosabb” elvet. A vasárnapi nyitvatartás – a közhiedelemmel ellentétben – amúgy teljesen elterjedt a „nyugati országokban” is, amiben teljesen érthető: a dolgozó embernek hétköznap nem sok ideje van körülnézni, a szombaton kifejezetten „zsúfolt” egy bevásárlóközpont, tehát marad a vasárnap erre a célra.

 

Nézzük a dolgozók szemszögéből a dolgokat, ugyanis a vasárnapi szünnapért lobbizó szervezetek őket is megemlítik, mint „szenvedő alanyt”. Márpedig ahol betartják a munka törvénykönyvének ide vágó passzusát (s a hiperek kénytelenek betartani, mert gyakori munkaügyi ellenőrzések vannak), ott a vasárnapi munkavégzésért +50% pótlék jár, azaz a dolgozó a rendes órabérének másfélszeresét kapja, és maga a szabadnap sem veszik el, ugyanis a munkáltató köteles kiadni úgy, hogy a másik szabadnap mellé essen (pl. kedd-szerda, s nem kedd-csütörtök). Éppen ezért van, hogy a dolgozók többsége szeret vasárnap dolgozni: általában szállítás sincs, a főnökség csak ügyeletet tart (mert ott is fizetni kell a pótlékot, s ezen is spórolnak), szóval nagyobb a nyugalom, mint egy átlag munkanapon. Mindez több pénzért. Nem véletlen, hogy sok dolgozó kifejezetten preferálja a vasárnapi munkavégzést.

 

Akkor viszont miért ne lehetne vasárnap is nyitva tartani a hipereknek?

 

5 komment

Címkék: forgalom vásárló alkalmazott részleg hiper kereskedelmi munkarend

A bejegyzés trackback címe:

https://hiper.blog.hu/api/trackback/id/tr22946988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.18. 07:57:03

"Ezt a forgalmat, mely a hét forgalmának kb. 20%-át adja, nem tudják nélkülözni a kereskedelmi egységek."

Miért gondolják azt, hogy az a 20 százalék elveszne? Ha vasárnap nem lenne nyitva semmi, akkor úgy gondolják, hogy a vasárnap megvásárolni szándékozott plazmatévé helyett beraknám az árát a bankba? Istenem, imádom amikor hülyének nézik az embert...

Ha nem lenne nyitva vasárnap a Teszkó, akkor megvennék az emberek szombaton azt, ami kell.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.18. 08:08:32

@Gery Greyhound >: Ja bocs, nem olvastam végig a posztot, csak ez a mondat felbosszantott :)

Egyébként ha szombaton túlzsúfolt a bevásárlóközpont és vasárnap nincs nyitva, akkor mennének az emberek péntek éjjel. Én nyaralás illetve karácsony előtt a nagybevásárlást mindig éjszaka intézem a Tescoban, amikor rajtam kívül egy lélek sincs az áruházban. Alapból nem lenne igényem az éjszakai vásárlásra, csak azért megyek akkor mert van rá lehetőség. Ha nem lenne, nem hiányozna, és ilyen a vasárnapi nyitvatartás is.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.02.18. 20:39:50

@Gery Greyhound >: a hiper szempontjából azon van a hangsúly, hogy vasárnap, mikor vásárolsz, ugyanúgy belepakolod a kosaradba a sok felesleges cuccot, mint szombaton, pénteken, stb... Csak ha te a szombati és vasárnapi vásárlást összevonod egy péntek éjjeli vásárlásba, akkor mindössze egyszer teszed ezt meg a kettő helyett, tehát kiesik egy vásárlásra eső felesleges dolgok forgalma :-)

Amúgy hozzáteszem, nekem sem hiányozna egy vasárnapi nyitvatartás, amúgy is igen ritkán vásárolok vasárnap, de képzeld el az embereket, mekkora balhé lenne! Ahol még a karácsonyi (dec.25-26) zárvatartást is csak félénken mertük mondani a kedves vásárlónak, mert ránkförmedt, hogy "de miért nincsenek nyitva?". Hidd el nekem, nem csak egy-két vásárló...

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.02.19. 15:22:30

a hiper egy profit- és forgalomorientált szervezet, nem pedig népnevelő kulturális intézmény. Ha vásárlói igény mutatkozik a vasárnapi nyitvatartásra, akkor nyitva kell tartani, ha már annyiszor hangoztatjuk a „vásárló az első, s az ő igénye a legfontosabb” elvet.

legalább ezt a részt küldd el az összes parlamenti emailcímre :)

cockney 2009.02.21. 06:03:42

én támogatnám a vasárnapi zárvatartást, ilyenkor van a legtöbb idióta vásárló. sokan gyűlölhetik a családjukat, ha az a program, hogy a vasárnapi ebéd után bejárnak "vásárolni" (az élő fába is belekötni). aztán mivel vasárnap minden más zárva, öt percenként lezajlik a következő párbeszéd:
- segítsen má
- jó napot!
-... jónapot. árulnak moszkvicshoz sluszkulcsot?
-sajnos nem.
- MÉNEM?

meg persze az önkiszolgáló osztályokon mint pl. a bazár ilyenkor nincs senki, pláne este 7kor, de ezt sem érti meg senki, hogy az van ami a polcon van aztán kézcsók. nem kívánságműsor nem teleshop.
süti beállítások módosítása